Mentorluk

Mentorluk niyeti barındırarak belirli bir konuda yaşam bilgeliğinin bir kişiden diğerine taşındığı karşılıklı bir ilişkidir. Birbirlerine yakın oldukları düşünüldüğü için sıklıkla danışmanlık ve koçlukla karıştırılan “Mentorluk”, ‘yetenek ve tecrübelerden faydalanılarak kurulan bir öğrenme-paylaşma ortaklığıdır. Bu ortaklık, tecrübenin ve deneyimin paylaşımı ile, her iki tarafında yeni bakış açıları geliştirdiği karşılıklı bir öğrenme ve birlik sürecidir.

Mentor, bir terapist, eğitimci veya danışman değildir. İlişkisel bir boyut taşır ama iyi bir arkadaşlığın ötesindedir. Başarıya giden yolda, omuz omuza sinerji yaratmak için vardır. Mentorluk tesadüfen oluşmaz aynı şekilde yararları da bir anda ortaya çıkmaz. Mentorluk bilgisini, tecrübesini, aklını paylaşmaya hazır bir bireyin bu değişimi dileyen bir bireyle arasındaki destekleyici ilişkidir.

Kuşak değişimi, yaşam algısı ve perspektiflerindeki farklılıklar, dijital dönüşüm ve çeviklik süreç ve metodolojilerinin etkisi şirketlerde her geçen daha da fazla oranda hissediliyor ve deneyimleniyor. Tüm bu dinamiklerin etkisi ile yaş ve deneyim hiyerarşisinden bağımsız olarak tüm bireylerin birbirini daha fazla dinlemeye, diğerini anlamaya ve olan biteni anlamlandırmaya ihtiyacı var ve bu sürecin en yetkin araçlarından biri de mentorluk…

Self Made Human’ın güçlü, deneyimli ve usta mentor eğitmenleri, lider ve çalışanlarınızın şirket içinde görev alabilmeleri için İç Mentorluk ve Gelişim Programlarımız kapsamında siz değerli İş Ortaklarımıza destek oluyorlar.

Ayrıca sosyal sorumluluk kapsamında sürdürülebilirlik, kapsayıcılık, girişimcilik, çeşitlilik vb. çok önemli ve güncel konularda proje hazırlayan öğrencilere ve diğer segmentasyonda yer alan kitlelere yönelik olarak mentorluk desteği sağlıyorlar…

  • Eda Çelikel, Assessor, Mentor, Mentorluk Eğitmeni, İK Müdürü

  • Murat Can Canbay, Proje Sunumu Mentoru, TRT Spikeri, Cumhurbaşkanlığı Akredite Protokol Sunucusu, TEDx Moderatörü

  • Burcu Oruç, Sosyolog, Assessor, Mentor, Mentorluk Eğitmeni

  • Dilek Çuhadar, Mentor, Mentorluk Eğitmeni

Kurum kültürünün ve iş bilgisinin aktarılması, deneyimlerin paylaşılması amacıyla belirli bir süreç ile yürütülen mentorluk sistemidir. Kurum içinde sürekli öğrenmeyi aktif kılar ve kurumsal hafızanın oluşmasına destek olur.

Kurum içi mentorluk sisteminde tecrübeli ve konusunda uzman bir kişinin, bilgi ve deneyimlerini diğer bir kişiye aktardığı ve o kişiye rol model olduğu klasik mentorluk sisteminin yanısıra, kurum kültürünün yeni nesil iletişim süreçlerine adaptasyonunu sağlayarak iş ortamındaki farklı kuşaklar arasındaki sinerjiyi sağlamayı hedefleyen tersine mentorluk sistemi de kurulmaktadır.

Şirketiniz içerisinde çalışanların; verimliliğini, performansını, farkındalığını arttırmak ve çalışan bağlılığının yükselmesini sağlamak amacıyla oluşturulan mentorluk sisteminin aşamaları şu şekilde uygulanmaktadır:

  • İnsan Kaynakları ile Mentorluk Sistemi Süreçlerinin Belirlenmesi İhtiyaç Analiz

    Çalışmalarının Yapılması

  • Mentorluk Sisteminin Kurulması, İnsan Kaynakları İçin Kılavuzun ve Tüm

  • Dokümantasyonun Hazırlanması ve Ölçüm Sisteminin Belirlenmesi

  • Mentorluk Sisteminin Kurumda Tanıtılması – Lansman Çalışmaları

  • Mentor ve Mentee Görüşme ve Takip Sisteminin Oluşturulması

  • Mentor Belirleme Kriterlerinin Oluşturulması, Mentor Yetkinliklerinin

  • Tanımlanması, Mentor Seçim ve Değerlendirme Süreci Oluşturulması

  • Mentor ve Mentee Eşleştirme Prensiplerinin Belirlenmesi

  • Mentor ve Mentee Eğitimleri

  • Süpervizyon Desteği

Self Made Human International Academy gelişim modelimiz, hizmet verdiğimiz eğitim başlıkları, kataloğumuz ve şirketinize özel çözümlerle ilgili bilgi alabilmek için, bizi telefonla arayabilir veya mesaj bırakabilirsiniz.

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
Fill out this field
Fill out this field